De 4 verschillen tussen koper, glasvezel en kabel

Op steeds meer plekken in Nederland wordt glasvezel aangeboden, maar wat maakt glasvezel nu anders dan “gewoon” internet, oftewel via koper en kabel. Wat merkt u daarvan als gebruiker? Lees in deze blog de 4 verschillen.

 

1. Snelheid

Met koper of internet via de kabel heeft u geluk als u boven de 60 megabit per seconde zit.

Bij glasvezel internet begint dit bij 100 Mbit/s en kan zelfs oplopen tot 500 Mbit/s per seconde. Dat is echt razendsnel! Grote bestanden downloaden en met meerdere apparaten tegelijk online zijn? Met glasvezel internet kan dat, zonder haperingen en met constante snelheid.

 

Bij glasvezel is de uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid. Dit betekent niet dat koper internet niet snel kan zijn. Door moderne technieken is het mogelijk om ook met gewoon internetsnelheden tot 100 Mbit/s te halen. Nadeel is dat u hiervoor afhankelijk bent van hoe ver uw kantoor van de wijkcentrale afstaat. Daar heeft u met glasvezel geen last van.

 

2. Materiaal

Glasvezel is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van glas. De vezels van glasvezel zijn ontzettend dun. Hierdoor wordt het mogelijk om signalen te transporteren door middel van licht. Bij kabelinternet en koper worden de signalen verstuurd door middel van elektriciteitsimpulsen. Licht is veel sneller en dit veroorzaakt dus de snelheidsverschillen.

 

3. Gebruiker per lijn

Met koper en kabelinternet deelt u de lijn met meerdere gebruikers. Wanneer veel gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van het netwerk, dan kan dit ten koste gaan van de snelheid. Bovendien wordt het netwerk zo ook minder stabiel. Zelfs als al uw buren tegelijkertijd het internet gebruiken, zult u dit met glasvezel niet langer meer merken!

 

4. Minder storingen

Storingen zijn natuurlijk een grote bron van ergernis. Niemand zit te wachten op een internetstoring. Toch komt dit nog regelmatig voor bij lijnen van koper. Een oorzaak hiervan is bijvoorbeeld de invloed van het weer op het netwerk. Zo is koper bijvoorbeeld vrij gevoelig voor hitte. Gebruikers van koperinternet zullen dit vast herkennen, tijdens een warme periode ontstaan er af en toe storingen. Met glasvezel gebeurt dit veel minder snel.

 

Wilt u overstappen op glasvezel, maar weet u niet zeker of u daar beschikking tot heeft? Neem contact (https://www.opmaattelecom.nl/pg-31955-7-124117/pagina/contact.html) op, wij helpen u verder!  

19 verschillen tussen FB 19 verschillen tussen FB